DAN NOVIH ZNANSTEV

V začetku meseca nam je pedagoginja Suzana Težak povedala, da nas bodo obiskali nadarjeni učenci iz Prage, iz OŠ Ormož in iz OŠ Cirkovce. Vsi smo se zelo razveselili in nestrpno pričakovali jutro, ko bomo zagledali nove obraze naših vrstnikov iz drugih šol. Napočil je četrtek, 12. 12. 2013. Šolo so napolnili novi obrazi. Z veseljem smo jih sprejeli. Najprej so nas učitelji razporedili v skupine po sposobnostih in interesih. Imeli smo pouk matematike, likovne vzgoje, kemije in angleščine. Zanimivo je bilo primerjati različna znanja drugih. Po dveh urah skupnega pouka smo se zbrali v večnamenskem prostoru šole. Tam smo si ogledali kratko predstavo, na kateri so nastopili učenci naše šole. Po predstavitvi smo imeli kratek odmor. Dan smo nadaljevali z igranjem družabnih iger, priredili pa smo tudi šahovski turnir. Takrat smo imeli veliko časa spoznati nove vrstnike. Po končanih dogodkih smo skupaj pojedli kosilo. Bilo je poldne, ko smo se vsi odpravili na Ptujski grad. Tam so imeli učenci iz Prage organiziran voden ogled, mi pa smo se medtem odpravili v knjižnico. Ko smo končali z vsemi ogledi, smo se odpeljali proti Ormožu. Tam smo prisluhnili kratki predstavitvi o alpinizmu. O alpinizmu nam je pripovedoval svetovno znani alpinist Viki Grošelj. Svoja potovanja in podvige je zelo zanimivo opisal. Po njegovem predavanju je sledila večerja. Po večerji je bil organiziran nočni pohod, med potjo pa smo si krajšali čas z zabavnimi ugankami. V skupinah smo bili pomešani, zato smo se bolje spoznali in sklenili nove prijateljske vezi.

  Aljaž Jabločnik, 9. b

Šolsko novinarstvo

Normal 0 21 false false false SL X-NONE X-NONE

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V Sloveniji smo tudi letos na šolah obeležili dan slovenske hrane s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. S tradicionalnim slovenskim zajtrkom nam želijo v osnovnih šolah in vrtcih približati pomen lokalno pridelane in predelane hrane, zdravega načina prehranjevanja in nas spodbuditi, da bi kupovali lokalna živila. Tudi na naši šoli smo v petek, 15. 11., zajtrkovali kruh, maslo, med in jabolko ter popili skodelico toplega mleka. Z učitelji smo govorili o pomenu zajtrka v prehrani, o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega porekla, o pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, o okolju, o gospodarskih dejavnostih ter o pravilnem ravnanju z embalažo. Zelo pomembno je tudi splošno ozaveščanje ljudi o pomenu zdravega načina življenja vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Dejavnosti in teme, ki so jih na ta dan obdelovali učenci:

–  6. razred: ogled mlina Korošec v Zabovcih,

– 7. razred: zdrava prehrana – delavnica,

– 8. razred: med in satovje,

– 9. razred: hrana in prehrana.

Ob koncu tehniškega dneva pa smo še prisluhnili predavanju o zdravi prehrani.

  Aljaž Jabločnik, 9. b

                                                                                                                  Šolsko novinarstvo