MLADI PODJETNIK

Projekt Mladi podjetnik, ki ga organizira Spirit Slovenija, je namenjen spodbujanju podjetništva med mladimi ter razvijanju podjetniških veščin, ustvarjalnosti in inovativnosti. S tem projektom se mladi soočajo z izzivi sodobnega sveta in pridobivajo pomembne izkušnje za prihodnost. Program vključuje vrsto aktivnosti, ki pomagajo razvijati podjetniško miselnost, kreativnost ter timsko delo.

Na začetku smo izvedli uvodno srečanje, kjer so učenci dobili vpogled v podjetniški svet ter se seznanili s cilji in nalogami projekta. Uvod je bil zasnovan tako, da je mladim nudil temeljno razumevanje podjetništva, inovacij in pomena sodelovanja v skupinah. Učenci so imeli priložnost spoznati korake, ki jih bodo spremljali skozi celoten proces, ter se pripraviti na prihajajoče izzive.

Eden od vrhuncev projekta je bilo sodelovanje pri odprtju skulpture podjetja Talum v petek, 20. 9. 2024, ob dnevu inovativnosti, kjer smo skupaj z lokalno skupnostjo proslavili našo kreativnost in inovativnost. Dogodek je bil odlična priložnost za učence, da so iz prve roke izvedeli, kako pomembna je inovativnost v sodobni družbi. Otvoritev kipa je simbolizirala povezavo med umetnostjo, inovacijami in podjetništvom, kar je učence navdihnilo za njihovo nadaljnje delo v projektih. Pri oblikovanju same skulpture so učenci s svojimi idejami in z inovativnostjo tudi aktivno sodelovali.

V torek, 24. 9. 2024, in v petek, 27. 9. 2024, smo v okviru projekta organizirali dneva dejavnosti, kjer so učenci dobili nalogo, da ustanovijo svoja podjetja. V skupinah so si izmislili poslovne ideje, pripravili načrte za realizacijo in zasnovali inovativne rešitve na podlagi problemov iz resničnega sveta. Delo v skupinah je poudarjalo pomen sodelovanja, kreativnosti, komunikacije in inovativnosti. Po zaključku ustvarjanja so ekipe pripravile svoje projekte za naslednjo fazo – »pičanje« oz. predstavitev svojih podjetniških idej.

»Pičanje« je bil ključni del drugega dneva dejavnosti, kjer so učenci pred strokovno komisijo predstavili svoja nova podjetja. Vsaka ekipa je imela omejen čas, v katerem je morala čim bolje predstavi svojo idejo, njen potencial ter dodano vrednost in načrt za izvedbo. »Pičanje« je učencem omogočilo, da so preizkusili svoje komunikacijske in predstavitvene veščine ter pridobili dragocene povratne informacije.

Na koncu je strokovna komisija izbrala zmagovalno ekipo, ki jo je najbolj navdušila s svojo idejo, izvirnostjo, izvedbo in predstavitvijo. Zmagala je ekipa BikeTop, ki so si zamislili podjetje za proizvodnjo pnevmatik, ki ne puščajo. Zmagovalna ekipa se bo  udeležila regijskega srečanja Podjetniški izziv na Ptuju, kjer bodo svoje ideje predstavili v širši konkurenci ter se pomerili z najboljšimi mladimi podjetniki iz regije. To bo pomembna priložnost za nadaljnje razvijanje njihovih podjetniških spretnosti ter povezovanje z drugimi nadobudnimi mladimi podjetniki.

Projekt Mladi podjetnik Spirit Slovenija tako ponuja edinstveno priložnost, da se mladi preizkusijo v podjetništvu, razvijajo ključne veščine za prihodnost ter se povezujejo s svetom inovacij in kreativnosti.

Mentorici: Jana Jerenec in Jasna Vinkler

PODJETNIŠTVO – vtisi učenke