V A B I L O
Učenci! Ob dnevu slovenske hrane vljudno vabljeni
v šolsko jedilnico na tradicionalni slovenski zajtrk.
Na ta dan bomo izvedli dan dejavnosti za vse učence.
DEJAVNOSTI OB DNEVU SLOVENSKE HRANE
V tednu slovenske hrane smo v šolski knjižnici pripravili razstavo knjig
v povezavi s tradicionalnimi slovenskimi jedmi in zdravo prehrano.
Dan slovenske hrane smo obeležili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom in dnevom dejavnosti. V šolski jedilnici se nam je pri zajtrku pridružil župan Občine Kidričevo g. Anton Leskovar.
Ves teden je bil šolski jedilnik bogat s slovenskimi jedmi lokalnega izvora.
Danes smo se posladkali tudi s potico.
O sadjarstvu in ekološkem kmetovanju sta nas na predavanju seznanila
g. Matej Reberninšek in ga. Maja Lamberger Khatib.
Na podružnični šoli smo danes obeležili dan Tradicionalnega slovenskega zajtrka.
Skupaj smo uživali v kruhu, maslu, medu, jabolčnih krhljih in mleku.
Obiskal nas je tudi g. Reberninšek, ki nam je predstavil področje sadjarstva.
Učenci 1. triade so obiskali kmetijo Medved, kjer so jim predstavili svojo dejavnost.
Na koncu so jih razveselili še z domačimi dobrotami.
Ob dnevu slovenske hrane smo učenci raziskovali, poizkušali in ustvarjali.
Dan dejavnosti je združeval in prepletal tradicionalno in sodobno.
Učenci smo likovno in literarno ustvarjali, oblikovali lutke, pripravili sladke dobrote,
raziskovali in ustvarjali z naravnimi barvili, oblikovali okrasne predmete iz naravnih materialov,
uredili šolske gredice in učilnice, spoznali merske enote in jih preizkušali v praksi,
pripravili plakate, zapeli pesem Čebelar.
Z uporabo digitalnih orodij pa smo pripravili predstavitve o slovenskih tradicionalnih jedeh,
zajtrkih po svetu, iskali informacije v knjigah in na spletu, se podali v virtualni svet
z interaktivnimi očali, zbirali in razvrščali podatke, fotografirali in snemali postopke izdelave.
Vsi oddelki smo podpisali tudi razredne eko-listine
in se tako ponovno zavezali ekološkemu delovanju.
Tretješolci smo danes obiskali Večgeneracijski center STIČIŠČE, ki deluje v soseščini naše šole.
Na delavnici, ki so nam jo pripravili v okviru dneva slovenske hrane, smo spregovorili o zdravem načinu življenja in prehranjevanja. Ugotovili smo, da pojemo in popijemo preveliko količino sladkorja.
Šestošolci smo prvič fotografirali in snemali v aplikaciji Stop Motion Studio z namenom, da bi preizkusili aplikacijo, prikazali postopek priprave sladkih dobrot z jabolki in naše kuharske veščine. Uspelo nam je pripraviti sladke dobrote, jih pojesti, pospraviti in v posnetku postaviti gospodinjsko učilnico na glavo.
Šestošolci smo prvič fotografirali in snemali v aplikaciji Stop Motion Studio z namenom, da bi osvojili rokovanje s fotografskim aparatom, prikazali postopek priprave sladkih dobrot z jabolki in naše kuharske veščine. Tukaj so naši prvi fotografski poskusi.
Tradicionalni slovenski zajtrk skozi digitalno lečo
Na tehniškem dnevu so naši učenci raziskovali svet digitalne tehnologije!
Skupaj so:
preizkusili VR očala in doživeli navidezno resničnost,
izdelovali in programirali robotke z LEGO robotiko,
v Scratchu ustvarjali zabavne kratke stripe.
Šestošolci smo merili, ustvarjali in reševali kvize v aplikaciji Kahoot.
Z uporabo programa PowerPoint smo sedmošolci pripravili predstavitve o slovenskih tradicionalnih jedeh, zajtrkih po svetu ter iskali informacije v knjigah in na spletu. Ponovili smo znanje o pripravi drsnic, navajanju virov ter pošiljanju elektronske pošte. Nekaj drsnic predstavljamo tudi tukaj.
Tradicionalni slovenski zajtrk smo tako obogatili z inovativnimi pristopi in ustvarjalnostjo.
Bravo, naši mali tehnološki mojstri!