TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V petek, 17. 11. 2023, smo imeli učenci predmetne stopnje OŠ Kidričevo tehniški dan, ki je bil namenjen »Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku«.

Zjutraj je iz jedilnice zadišalo ob pol osmi uri. Na mizah so nas pričakale slovenske dobrote. Med, maslo, mleko, jabolka in kruh. Tudi sama jedilnica je zelo lepo izgledala z vsemi risbami in okraski, ki so jo okraševali. Tako smo z okusnim tradicionalnim slovenskim zajtrkom pričeli z dnevom.

Prisluhnili smo predavanju o čebelarstvu, ki ga je vodil profesionalni čebelar Jože Vidovič. Izvedeli smo veliko novega o čebelah, maticah, trotih, o njihovem poteku dneva, o njihovem delu in nekaj zelo zanimivih dejstev.  Z zelo zanimivo predstavitvijo smo spoznali tudi pomen čebelarstva in delo čebelarjev.

Sledila je malica. Slastna orehova potica in sadje. Malicali smo v razredih in se ob tem sproščeno pogovarjali ter družili.

Po malici smo poslušali še odlično predavanje g. Brodnjaka, ki nam je predstavil domačo hrano. Ob predavanju smo se nasmejali in se hkrati seznanili s pridelavo hrane in pridelkov, pomenom zdrave prehrane in uživanjem mesa. Izvedeli pa smo tudi, da je g. Brodnjak ustvaril svojo vrsto ajde. Bilo je zelo poučno in zanimivo.

Nato smo vse do kosila ustvarjali v skupinah po razredih. Vsak razred je imel svojo nalogo.

Od 1. do 5. razreda so učenci literarno in likovno ustvarjali in raziskovali o žitih, čebelah, o zdravem načinu življenja in pripravljali izdelke za božični bazar.

Šestošolci so oblikovali iz gline in pripravljali žitne krmilnice, oblikovali so izdelke iz das mase in lesa.

Sedmošolci so izdelovali zimske kapice iz volne in rolojev za wc papir.

Učenci 8. razreda smo s pomočjo plakatov predstavili svoje podjetniške ideje za tradicionalne pridelke.

Tako je delo v skupinah potekalo vse do 12.30.

Ob zaključku dneva nas je v jedilnici čakalo kosilo slovenskih dobrot. Štajerska kisla juha, rženi kruh in jabolčni štrudelj.

Ta dan dejavnosti je bil zelo zabaven, poučen in zanimiv. Lahko smo spet okusili domačnost in tradicionalnost ter se spomnili, da imamo v Sloveniji odlične tradicionalne dobrote, ki jih moramo ceniti in spoštovati.

Vsak razred je podpisal razredno ekolistino.

Arandjela Horvat, 8. b

Fotoutrinki